Monday, 29 November 2010

-sunshine!-^_^

salam wbt to all...

it's been a while since our last entry... maybe because we have so much things to do at once or maybe because of lacking of ideas? huhu... so for this month(which is the last day of november! oppss!) i think it's my turn to give something to share about(and because i don't want to leave this blog empty for another month)... nothing much just the favourite song that i always buffer whenever i'm in a good mood, yeay!!, this songs reminds me of somebody actually =).

owh i want to share something that my friend told me one of these days, just incase you guys are having some difficulty in 'learning process' through out your life(thanx nurul!) it's a simple message actually,(but very important) and we tend to forget sometimes and that's why we called 'insan'=)

ermm i couldn't exactly state word by word what she just said to me but something goes like life is all about facing problems and that's why we call it our learning process, and facing problem is all about how we deal with it, if we want to look at it as a PROBLEM then it'll be our major PROBLEM but if we want to look at it as our major LEARNING process, then itll be our major and most beneficial LEARNING process... ;)

so people! enjoy your most precious life!!!






Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain. -anonymous-

Sunday, 10 October 2010

I LOVE U DAD

there's so much thing happen right when we say something? mixed emotion can happen even when we say only one word..words can make even a mountain falls..but it also can make paradise very real..

for example words like 'i love u'..when u say it at someone u don't know..it can be really confusing..but when u say it to your special ones like your mother and father..it can blossom the relationship u had with your folks.but sometimes..i think people often said 'i love u' to their mother than their father..

dad is someone we look up to.he is the one that raise you in a tough way so that you will become someone that can carry yourself and be independent in whatever you do..he seemly often scolded us in every way whenever we make mistakes as we grow.but he loves his child the same as a mother would love hers..

these days, i never expected my father to be a bit sad because when i'm away from home, i always call my mother rather than him. my father doesn't really talk much on the phone..that's why i kept on calling my mom if i had the chance.

i just knew his feeling when i went back home last time..

i felt really upset with myself.i hope i can change and be a better person in the future.. so guys..if you call home.don't forget to call both your mom and your dad.after you talk to your mom on her phone do call your dad on his phone too..don't just call your mom , after finish talking to your mom then "can i talk to dad?"..because it's not the same as you calling him on his own phone..

dad is the one person that really keep his emotion to himself..hug and kiss him as you do to your mom and do say 'i love u' too to him..that will make him very happy on the inside..plus,don't forget to treat him the same way as you treat your mom.respect and cherish them because without even one of them there will be no 'you' living healthily and alive.

O Lord, forgive me, my parents and Muslims in the Hereafter. O Lord, show mercy on them as they have nourished me when I was young. 

anyway,new semester has begun.do pray for us so that we'll be najah for this year too..thanks a lot for all the support we received along these years..wassalam. 

-sirnabiela-

Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain. -anonymous-


Thursday, 19 August 2010

i propose we adopt a baby. setuju?

Bismillahirrahmanirrahim.

Dearest insyirahlovers wherever you are.. wishing you all the the best 'RAMADHAN MOOD' ever..

but no matter how much 'in the mood' we are looks like babies are still being dumped.everyday. satu hari satu baby. i do not want to add further comments on this. Let's just pray that their parents will repent and be forgiven and may the babies be blessed with safer families and homes.

so, talking about homes,
i vomitted(saje gune medical term sket sbb almost! basi. oh no!) an idea during buka puasa to my family tadi. this was wut happened:

me: mama, mama tanak adopt ke sorang baby tu? dahla chomel.

mama: haii..mama dah tak larat laaa..

me: huhm, haritu husna bwk baby dier, and kitorang tolong jaga (ayat intro)
kalau mama tanak adopt, rona nak amek sorang nak bwk balek sana. seniors kata 4th year relax, and kitorang 5 orang, boleh la nak jage sorang baby.!

mama: no no no no jgn nak mengada. u kene study, ingat clinical years tu senang??

me: tapi kitorang 5 orang!! jaga sorang je baby!! nak jugaaakk

nenek : nenek tak setuju!

me: eh?

adik: okay2, adek tak stuju kalau mama adopt sbb nnti adek ader problem (wuh??) tp kalau kakak adopt boleh, sbb adek nak jadi uncle! ( huh??)

mama: tak boleh pon nak adopt, u kene kawen dulu. (bukan ruling ni dah tukar ke?) u jgn risau, ramai lagi orang yg nak baby2 tu..

me: yeker?

mama: yelar, belum ape2 lagi orang dah siap bagi nama nak adopt.

me: ohh (lega) aar eh.. kalau tak mesti derang tules bayi2 yg terkumpul taktau nak buat ape..

mama: yelar, belum ape2 lagi orang dah amek.

me: okaylah camtu.

cumer!
insyirahlovers sekalian. cuber bayangkan, kita balek ni dapat baby sorang!!!!!!! wahhh bestnyerr..takyah lg menagih simpati kak shida and husna untuk bwk baby2 derang untuk mengurangkan duka lara kita..

and kita 5 orang! dapat share sorang baby, so baby tu ader 5 mummies.. (wow!!)

tapi, kalau nak reflect balek, bilik satu pon susah nak jage..huhu..(malu2)

yeah, i just had this crazy idea when i read the paper this afternoon..very sad, hence, this idea!
but yeah, since it is impossible, lets just, just PRAY HARD!!!! that these babies will get safe homes and loving families just like the 5 of us..sangat loving, especially teddy! (haha)

but, if this idea isnt really impossible, what say the other 4? nak tak?
ape2 pon..
doa for the best. for the babies, their real parents, adopted parents, families and friends.

p/s: id better find sth to work on or ill have unexplainable ideas lagi after this.huhu
p/s:i miss my hsemtes.

RAMADHAN KAREEM! !








Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain. -anonymous-

Sunday, 4 July 2010

Tea wonders.

Bismillahirahmanirrahim.

Yumm, sedapnyer dapat indulge in drinking tea petang2 lyk this..haha..(ayat aper ni)

let's see what kind of mood do these different flavored tea establish in ur mind n body.
btw this research is done based on my emotional feedback after drinking them. so takyah pcayer.

Earl Grey Tea - makes you feel mysterious and wangi at the same tym.

English Tea - Comforts you. really.

Vanilla Tea - brings out the sweetness in you.

Green tea - very refreshing. will keep you awake in a sbtle way, not the coffee way.

Normal tea - makes u feel kenyang. tho uve eaten only a lil bit of food.

Peach/passionfruit tea- makes u feel confused- ini tea ke juice? but fun, in a way.

Teh Tarik - unexplainable but i alwys get tremors after a glass.

so, which one's ur taste?
yes i kno i havent done enuff tea tasting to be writing this post, coz there are still tons of flavored tea in the market. so u go taste then tell me okayh?

however i find them amazing, coz every flavor is able to present different characters and give different effects to us.

conclusion is, I'm amazed.

You amazed? No? I kno. Post merepek.

Jom Microb.
Mumtaz Giddan.
Ameen, Ya ALLAH.

ignore tea.

p/s: just had english tea. oh comfortablenyerrr!!!

ignore.
wassalam,
RonaZakiah.





Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain. -anonymous-

Sunday, 13 June 2010

BEING A kid =)




bismillahiwalhamdulillahi wa fi kulli niqmah...

salam'alaik semua...

tiba-tiba terasa macam nak tulis something for this month since dah ada kekangan masa ni dari tak bagi apa-apa, atleast sikit pun jadi la kan...

saya teringat waktu zaman 'kecik-kecik' dulu, zaman innocent being a kid, yang semua orang cakap one of the best part of their chapter in live...ever wonder why?

hurmm,tadi waktu sambil-sambil tengok video lagu 'standing in the eyes of the world' dengan budak-budak yang chomel and very naive dalam video tu baru la terfikir something, maybe kita semua rasa best being a kid is because we can dream and do whatever we want and plus no worries!, for me being a kid salah satu benda yang best ialah, bila kita fikir nak buat satu benda tu terus je buat, and tak fikir any consequences and tak pernah fikir yang kita tak boleh buat pun benda tu...

semua main terjah je and terus buat...huhu..best kan?, (pastu kalau kena pulas telinga or cubit dengan kakak sulong tu lain cerita la kan) but who cares right?, yang penting kita dah cuba something yang best and have experience in it...

but bila dah besar ni, everything that we are going to do or even did, we always think of the consequences, rasa tiba-tiba make a wrong choice la (huhu) or rasa tak yakin la (huhu lagi) or rasa we are not capable of doing anything...

point is, cuba kita ambik some piece of ourselves waktu kecik-kecik dulu, eventhough kita rasa being an adult, lagi better, sebab bole solve problems sendiri without people telling you what to do, but actually kita tinggalkan character kita waktu kecik-kecik dulu yang sebenarnya kadang tu lebih better dari diri kita yang sekarang ni, macam tadi tu, being a bulldozer, tak kesah any consequences, anda berani hadapi challengges and also tak fikir apa yang orang fikir pasal kita, just follow our heart...

i always think that the inner me that make me do any decision which sometimes my mind macam tak percaya or tak boleh terima or tak realize that i can do it, is from Him, maybe sebab tu la dalam quran cakap ( tak ingat ayat yang mana) yang Allah tu sentiasa bersama dengan orang mukmin...hurm2...maybe, ini hanya pendapat 'random' aje

okay tak nak bebel panjang, kesuntukkan masa untuk study sebenarnya, tapi boleh lagi nak buat post baru...(ni namenye tak sedar diri kot)hahah

till then,i've embeded this video for you guys to layaaaaannnn...

robbuna maaki...





by: bruno

p/s: 1st time buat post tak panjang sangat, huhu kalau tak mesti berjela-jela sampai orang pun malas nak baca..hehe

Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain. -anonymous-


Sunday, 9 May 2010

satu hari apabila teddy teringin nk mkn nasi kerabu-part 1...

teddy : wei ak teringin la nk mkan nasi kerabu..

spongebabes : ape lg yg kau teringin..cbe ckp lg?
teddy : ala..teringin kot..tetbe rse cm termmpi2 sal nasi kerabu..huhu.spe reti buat ek?ak nk order..nk wat x reti..
spongebabes : bleh je nk wat tp ssh la..nak2 ak xleh mkn..cm x aci plak wat ssh2 xleh nk mkn..
teddy : erm..tkpe..akan ku cari gk smp dpt sblm ak nk jwb final ni..nnt kempunan lg ssh..xleh nk focus jwb exam.
( bnyi ckp cm org menagih simpati)

begitulah dialog teddy dan spongebabes smlm..teddy merengek2 nk mkn nasi kerabu cm budak kcik.pastu ntah cmne tetbe plak spongebabes baek hati nk tolg masakkn..ape lg..peluang dtg hnya sekali,org dh nk tolg mskkn..xleh lpskn ni.so teddy pn sggp tu kuar g psr cr bhn2 nk wat nasi kerabu..( thun ni,ni adelah 2nd time teddy g psr) tobat xnk pegi dh...rmi org..serabut!
selepas zohor,di kala matahri memancarkan cahayanyer..berjln la teddy dan seorg tmn baru di umh insyirah ke luar umh menahan teksi utk ke suk (pasar).4 kli gk try thn teksi x berjaya sbb mybe nk g suk jammed kot..finally berbekalkn bismillahirahmanirahhim-teksi ke 5 berjaya gk ditahan oleh kami.hehe..teddy dh nk memberontak sbb xde teksi..nseb bek kli ke-5 dpt.klu x teksi xde,nasi kerabu pn dlm mmpi jela..hehe

sesampainyer di suk-operasi mencari bhn2 utk nasi kerabu..dengan rminyer org arab yg besar2..agak penyek jgk la kami berdua di sna.tp demi nasi kerabu,teddy sggp meredah segalanyer..
1st- ikan kembung,tp xde.pki ikan mackerel jela..
2nd- juzz in (kelapa kering)
3rd- lada kering
4th- kobis
5th- cili utk solok lada
6th- kcg pjg
sejam gk la kteorg merayau2 mencr bhn2 tersebut..dan akhirnye kami berdua x ckup tgn nk bw bhn2 tersebut,bper byk kli wat pit stop sbb x lrt..huhu

berjayakah kami membuat nasi kerabu?nntkn smbgn part 2 yea..hehe


nota kaki- pic g suk xde sbb agk disaster keadaan kami-harap maklum-







temani saya please. ;)

Di kala sunyi dan hanya sepi menemani,
gemuruh hati bertandang lagi,
ingin berlari mengejar mimpi,
tapi mengapa terhenti di sini.

Namun kauhadir ,
mengetuk di pintu, kaudatang lagi,
setiap hari, waktu begini,
kau yang kunanti,
kurasa tenang sekali lagi.

Oh, hujan,
hiburkan aku,
dengan lagumu,
deras dan merdu,
bersama bayumu,
tiupkan lembut jiwa,
yang rindu mencari,
Rahmat Ilahi.

Moga terhapus segala dosa,
Moga dikuatkan langkah,
untuk berdiri dan menggapai mimpi,
mimpi yang pasti, di lapangan abadi,
akan kuhadiri untuk KauRahmati.

Seperti hari ini,
bila hujan turun lagi.

ameen.

p/s: merasai, menghargai dan menunggu-nunggu nikmat HUJAN pd usia 20tahun.
took 20 years to realize.
Astaghfirullah.
Walhamdulillahi Rabbil 'Alameen.




Wednesday, 7 April 2010

untuk ape?





  1. Exam,kene buat betul2....sebab...sebab exam la! mane bole main2!.


  2. Exam kene buat betul2 sebab datang sini nak belajar la...takkan nak main snooker kot(ade ke?).


  3. Exam kene la buat betul2,sungguh2! mantap2! sebab ini yang kite mahukan selama ini,inilah cita2 kite!.


  4. Exam kene buat betul2 untuk mak ayah,ummi abah,walid ibu...etc kat rumah tu yang tengah mengharap dengan kite.


  5. Exam kene la buat betul2 untuk diri kite sendiri,our own future,untuk mantapkan diri,untuk agama,bangsa,dan negara!(perggh).


  6. Exam kene la buat betul2 mane bole ketinggalan dengan kawan2 lain,kawan2 lain sume dapat result best,kite pon kene la tunjuk yang kite bole dapat jugak yang best! kene tunjuk kite pon best!(erkk).


  7. Exam,ujian dunia je,ujian akhirat lagi susah la...


  8. Exam kene buat yang terbaik untuk Allah,untuk agama untuk mak ayah,untuk ahli family yang lain sebagai qudwah.


  9. Exam kene buat betul2 untuk dapat result bagus,bole balik dengan perasaan ceria,no worries.


  10. Exam kene buat betul2,habis tu datang sini nak buat ape lagi selain exam?


  11. Exam kene buat betul2 sebab...jawapan dari anda sendiri yang sedang membace...:)




Bismillah...salam'alaik sumerr



hurmm...macam2 reason kat atas tu kite bole tengok sebab2 exam. kenape exam tu sangat penting bagi kite,anda pun ade reason2 tersendiri jugak kan kenape anda perlu ambik exam ni sebagai sesuatu yang serius dalam hidup,untuk menjanjikan 'input n output' yang keluar adalah yang memuaskan bagi diri masing-masing. itulah rasenye orang cakap norma kehidupan atau 'norm of life'.



kenape kene buat yang terbaik untuk exam? kenape kene berjaya? kenape kene susah payah untuk exam ni? kenape? kenape? kenape? soalan ni saya pernah terfikir suatu zaman dahulu kala diwaktu exam tengah berlangsung dengan sangat sibuknya dan sengitnya,sampai tidur tak pernah cukup,makan kadang terlupa,keluar rumah 1 minggu 3 kali je,atau mungkin kurang dari itu,pergi beli stok makanan,tak payah cakap,kadang rase malas nak keluar,end up nya maggi mee peneman hidup,macam2 la situasi yang berlaku time exam tu,kalau dengar cerita dari kawan2 lain,mungkin lagi 'critical',huhu...ade yang tidur 2-3 jam je sehari! dapur tak berasap selama 3 bulan (perkara biase...since kat sini ade banyak makanan express). fuhhh... terase cam exam ni suatu medium untuk menyiksa diri mase tu...



Untuk ape semua ni? untuk cita2? mungkin sebab itu tak cukup bagi diri ini untuk jadikannya sebagai pembakar semangat (mungkin sebab ini bukan cita2 saya in the 1st place?..hehh-grinning-) kemudian waktu berlalu,segala kesusahan,penat lelah,pahit manis yang dilalui,saya serahkan sajalah pada Maha Pemberi,mungkin sebab waktu itu saya fikir itu perkara yang terbaik yang patut dilakukan,atau mungkin juga usaha yang dilakukan tak setimpal dengan apa yang dimahukan,dan banyak lagi mungkin2 yang lain,pasrah ajela(cehh). Bile waktu berlalu,dan pelbagai pengalaman ditempuhi,dilalui,diharungi,mungkin dari situ saya mendapat solusi bagi ape yang perlu ade dalam hidup ini,supaya kite semua bole jadi orang yang tsabat dalam perjuangan kite ini hingga ke penghujungnya...dan mungkin juga membolehkan kite menjadi sesuatu,seseorang pada ape yang kite sebenarnye dipertanggungjawabkan dalam dunia ini (cakap pasal tanggungjawab,semalam masak lambat! tibe2 nak terlentok plak ptg2 tu,kesian kat housie yg lain gi tuition perut kosong,ermm mungkin maaf tidak cukup untuk kali ini? mungkin kene belanja diorang? mungkin2...:)).



Manusia,secara fitrahnya sukakan kepada benda yang nampak saje,jadi kalau nak cakap buat kerana Allah,atau kerana pahala,semua itu kite tak nampak (ke ade yang bole nampak?) dan manusia juga secara fitrahnya sukakan kepada ganjaran,lagi cepat dapat ganjaran,lagi la suka buat benda tu,lagi la semangat,lagi la rajin,ermm tapi mungkin juga ade di antara kite yang melalukannye kerana minat?,mungkin juga...untuk kite fikirkan sesuatu yang dilakukan ini untuk Nya,untuk agama atau untuk harga sebuah jannah,mungkin agak sukar,agak berat jadi kite lebih cenderung untuk lakukannya bagi perkara yang kite nampak atau perkara yang boleh dapat ganjaran dengan cepat,mungkin untuk menjadikannya sebagai pembakar semangat? mungkin juga...macam buat kerana mak ayah,kerana masa depan,kerana harta,kerana pangkat,atau mungkin juga kerana ingin mendapatkan pengaruh? isk2...tak bole2...that is wrong! tapi betul ke salah? sebab sepatutnya kite kena ade niat yang 1 je,Allah kan tak suke hamba2Nya mempersekutukanNya dalam sesebuah urusan,tapi mungkin kite bole jadikan niat yang pertama keranaNya,dan niat seterusnya kerana ibubapa dan lain2?...hurmm bole2...dah tanye naqibah die cakap bole,jadi bole la kan,cume jangan la lebihkan sangat niat2 yang lain tu dari niat kite yang utama tadi...kenelah selalu perbaharui niat,tajdid niat namenye.



Solusi yang saye dapat dari ape yang saye lalui adalah cabarlah diri untuk buat yang terbaik,dan buatlah semua itu,first thing first,ofcourse kerana Allah,selepas tu agamaNya,selepas tu ,mak ayah,kerana kite juga disarankan untuk berbuat baik kepada mereka,dan mendapatkan suatu kejayaan dan seterusnya menggembirakan mereka adalah sesuatu perkara yang baik,kan? dan yang terakhir,mungkin ade juga kredit untuk diri ini,untuk mantapkan diri,supaya jadi orang yang berguna,berkualiti,berpengetahuan...etc,untuk,agama juga...terpulang la pada sebab masing2 kenape mahu berjaya,sebab semua orang ade sebab2 sendiri mengapa perlunya kite berusaha bersungguh2 dalam hidup...saye tak cakap sebab2 saye tu yang terbaik,mungkin kerana saye rase sebab2 itu ade yang tak baik juga disebaliknya...cume ape yang ingin disentuh dari awal tadi ialah,buatlah keranaNya,agamaNya seikhlas-ikhlasnya...walaupun macam yang saya katekan tadi memang susah,tapi fitrah manusia juga inginkan kepastian,dan inginkan sesuatu yang bertahan untuk selama-lamanya...dan ape benda didunia ini yang bertahan selamanya? harta? kekayaan? mak ayah? reputasi kite? anda tahu sendiri jawapannya,TIADA YANG BERTAHAN SELAMANYA...selain Dia yang satu yang Maha Berdiri dengan Sendirinya,Dia,Al-Hayy,yang Maha Hidup...



Yang kedua yang ingin disentuh adalah buatlah kerana agamaNya,kerana sesungguhnya sebelum kite dicipta,Allah telah berfirman pada para malaikat,yang Dia ingin menciptakan seorang khalifah dimuka bumi ini,seorang khalifah yang kerdil sedangkan gunung yang besar itu pun tidak mampu untuk memikul beban kite yang kerdil dan selalu melakukan kesalahan ini untuk memikulnya,jadi,perbaikilah diri untuk menjadi khalifah yang Dia ciptakan itu,saye percaya semua dari kalangan kite ade kekuatan2 masing2,yang boleh digunakan untuk kepentingan agamaNya,kalau tidak masakan Dia menobatkan kite sebagai khalifahNya di muka bumi ini,sedangkan para malaikat pada mulanya runsing dengan ape yang diberitahu kepada mereka,dengan berkata mengapa Allah ingin menciptakan kite yang akan menumpahkan darah di muka bumi ini? tapi Allah menyatakan,Dia lebih mengetahuinya...jadi,Allah percaya pada setiap hambaNya yang sujud padaNya,yang mengucap 2 kalimah syahadahNya,yang rela untuk mematuhi segala perintahNya,untuk memikul beban sebagai khalifah ini...ingatlah, agama kita sangat memerlukan kite,terutamanya pada mase sekarang ini,pada mase umat Islam yang lain,saudara2 kite sedang ditindas,buktikanlah yang Islam itu adalah agama yang syumul,agama yang ditujui,buktikanlah yang janji Allah itu pasti,akhirnya Islam akan tertegak dimuka bumi ini...



Mungkin kita akan terfikir,ya janji Allah itu pasti,Islam akan kembali subur macam zaman2 Abbasiyyah,Uthmaniyyah dan lain2,tapi adakah kite akan duduk sahaja di pinggiran,sekadar menyaksikannya,dan tidak berbuat ape2 untuk menegakkannya kembali? dan meninggalkan bumi ini dengan tidak menyumbangkan ape2 untuk agama ini? tak rase rugi ke? sedangkan harga sesebuah jannah itu seperti yang dicakapkan tadi bukan murah...ghehli giddan! (mahal sangat)...perlengkapkanlah diri,dari segi akademik dan ilmu2 agama kite jugak,tunjukkanlah yang kitelah barisan yang menegakkan yang baik dan meninggalkan yang buruk dan yang percaya padaNya pada musuh2 kite...jadikanlah peperiksaan dunia ini sebagai satu medan juang untuk kite mencapai kehidupan di akhirat sana yang pasti...



akhir kata,bittaufiq wannajah!!







Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain.
-anonymous-

Sunday, 21 March 2010

EXAM FEVER!!

waaa..nak dekat exam final dahh..sory la korg.pasni kami akan lagi jarang menjenguk blog ni disebabkan peperangan yang akan tiba di pertengahan april nanti..nway,wish us luck! doakan kami najah mumtazah exam nanti..ameen


Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain.
-anonymous-

Saturday, 6 March 2010

ble teddy rse nk menconteng blog~

t.e.d.d.y
dah lme rsenye x menulis kt blog ni..tetbe mlm ni terdetik jari2 ni nk menaip nk meluahkan ape yg terbuku kt hati ni..sepatutnye skrg ni msa tusyen tp tusyen batal laz minit..jd tetbe terada waktu kosong (wat2 msa kosong je,pdhal leh je nk study sndri)..
bukannyer ape,sume yg tulis kt blog ni tulis benda or sumting yg leh kngsi ngn sume org.tetbe aku nk luah perasaan plk..ntah ppe kn..tp bkn aim blog ni utk sume insyirah2 sekalian berkongsi citer..jd ak nk kongsila ape yg ak rse leh kngsi ngn korg2 sume..
korg sume pnh ade org yg korg suke x?
hehe..soalan apekah ini?hidup dh nk msuk 21 xkn xpnh suka kt org kn?xcya la..hehe
tp org pnh kata benda yg kita suka x semestinye kita dapat kn?kdg2 yg kte x ske tu yg kte dpt..kita x thu ape yg terbaik yg dh mmg tertulis utk kita tp kte mst berusaha utk cari dan jd yg terbaik.
kadang2 ape yg kita sakit hati sekarang adelah ubt utk kte kemudian hari,
kadang2 ape yg kita ade skrg,bakal xde di kemudian hari,
kadang2 kita menangis sekarang,mybe kita gembira lps ni,
kadang2 ape yg kita nak sgt tp x dpt,mybe yg akan kte dpt lps ni lg best dr ape yg kte xdpt skrg,
kadang2 kite rse hdup kte ni cm x bermkna,tp xbermkna cmne sklipun hdup kte mst diteruskan
tanggungjawab kte sbg anak mst dilaksanakan dan yg plg bsr tggungjawab kte kpd pencipta kita..
sesibuk2 kte,sehebat2 kte,hujungnyer kesimpulannyer kte hnyala hamba Allah yg lemah..yg xde kuasa utk ubah ape2 yg dh tertulis utk kte..
redha dgn Qadha dan Qadhar--perkara tu yg sgt2 kte kn tima dgn hati yg terbuka..
sekarang,hidup kte mesti diteruskan biarpun masalah kte sebesar gunung sklipun..one of my friend pnh ckp instead of kte ckp "God I hav big problems,lets say problems I hav BIG GOD"
so,ak nk ckp kt diri ak sndri be strong to face all af dis sudden sadness dan klu ape yg ak tulis ni mengarut dan salah,xyahla amik seyes..sbb ak pn rse ak tgh x btul ni..tp dun worry,Allah always be with me..



Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain.
-anonymous-

Monday, 1 March 2010

Sayangi anak anda...


salam alai'k,



edisi kali ni maybe ade kene mengene dengan unit JAKSI mansurah, sry kalau pening membaca sebab saya guna dwilanguange,(malas nak tulis fully english,hehe) actually nk buat post ni dh lame tp sebab kekurangan mase n idea,so inhibited sekejap n also baru je tau dari rona yang apa kita tulis ni akan menjadi saksi kita disana nanti,takut jugak lisan ni tak selari dengan anggota yang menulis ni...erkk,doakan supaya tak jadi camtu...



Dalam mencari kekuatan amar makruf nahi mungkar ni memang banyak halangannya,tapi ketahuilah bahwa syurga itu dipagari dengan kesusahan,it's a simple advice from one of the ukthi here,(thanx k emi!) but it's always pop into my mind whenever i feel down,well tujuan kita hanya 1,untuk menggapai syurgaNya...teringat lagu I'm your Angel.



Okay selalunye kite mesti pening macam mane nak tegur 'sayg2' kite disini,sebab kalau bukan kite sape lagi?n kadang tu mereka tak tahu pun ape yang mereka buat tu betul or salah,n sometimes menyebabkan kite judge lagi mereka ni,cam ''ishh diorang ni nak dating terang2,depan pintu gamaah nih pun nak dating ke?''



''ha ni budak2 ni kuar malam x de musyrif,aihh haritu baru je tegur,ni buat lagi,penat la cmni''.

''ha ni ape plak dah ni,berborak dengan orang arab,aihh bahaye tau tak orang arab tuhh''



n macam2 lagi la monolog dalaman(dari sy la tuh)...so slalu la try tuk figure out ape care terbaik,n terkesan untuk diorang dengar,dan bukan setakat dengar tapi berfikir,dan disini,sy baru je terfikir 1 idea,yang tak la sebernas mane pon,n belum mencube pun,(harap2 menjadi la kan)...



katakanlah kalau kite pergi dekat diorang yang tengah berdating tu n tegur,bg salam n all senyum2 semua,tanye ape buat kat sini(ayat2 skema la kn,padahal tau jer) berbasa-basi,untuk tenangkan keadaan supaya mereka tak terus lari,so mesti ade jugak soalan yang ditujukan pada kite balik tapi insyaAllah x semua la soalan spot yang keluar yang cam gini ''ape awak sebok?'' walaupun memang kite tengah sibuk pun waktu tu dengan nak bace buku nyerr dengan nak menghafal nyerr,japgi kene gi tuition plak,or ade meeting kene attend ke,or kene masak plak haritu,



tapi sebab x nak die pening kepala fikir pasal masalah kite,so kite pun mengambil keputusan untuk x nak la cakap kat die (bagus sebenarnye,diorang ni prihatin dengan ape yang kite sibuk) so kite pun cakap la...''x pe,tak payah risau dengan ape yang saye sibuk,saye tau awak pun ade jugak bende yang awak sibuk sekarang ni,cukuplah sekadar saye je yang tau ape yang awak tengah sibuk sekarang ni'' sambil senyum2 :) ,pastue die pun terpening,ape la plak minah ni,nak buat lawak ke? dah la kacau daun,sambil bermonolog dalaman.



n dalam die tengah bermonolog dalaman tentang macam2 perkara,sambil menjeling2 bole jadi tudung kite yang sangat 'cantik' or baju kite yang sangat 'up to date'(husnu dzon habes) kite plak tengah cari ayat ape lagi aku nak cakap supaya biar nampak berhikmah,penuh kasih sayang,lemah -lembut,menusuk kalbu...etc..so kite pun cakap la '' tak elok berdua2-an kat sini,sebab ade kawan yang ketiga di sebelah korang'' hurmm ayat same,dah bosan dah dengar,pasni aku bole dah hafal hadith nabi ni semua,ni baru tak sampai 3 tahun dok sini,lame2 macam2 hadith dah bole hafal,eh tapi bagus gak...monolog dalaman lagi dari si dia...so die pun cakap ''saya tau,saye tau dah banyak kali dah saye dengar ayat ni'' eh die tau? alaa ape lagi ayat yang nak bagi nih? so kite pon memuji die dengan mengatakan ''bagus la dah tau,tapi dah tau kene la amalkan kalau tak amalkan nanti tak gune la ilmu yang kite dapat tu,x memberi kesan pada diri kite sendiri'', eh2 bebel plak kakak ni...



so die pun dah malas,haihh tadi aku nak tanye kat intan payungku ni lagi 1 je bende,die ske sos cili ke tomato? nak cari lagi persamaan dengan aku,tetibe je plak kakak ni nak datang,nyesal aku panjangkan borak2 aku ni lagi 1 minit...so die pun dah bengang dah la dah nak habis conversation,pastu kene sambung plak lagi,aku pun ade buku jugak kene bace berlambak2 kat rumah tu,pastu sambung conversation dengan orang yang x kenai plak tu...ishh ''ha ye kak,saye tau,akak tak payah la sibuk hal saye,saye dah besar,dah matang,bole berfikir,ni tahun depan kitorang nak tunang la ni,saye kenal dengan die dah lame,family friend,mak ayah semua dah kenai,takkan nye la saye nak buat bende tak baik dengan die,waktu kitorang merangkak lagi dah kenai,merangkak same2 lagi atas rumput'' alhamdulillah,banyak bende die tau,dah memang berfikiran matang,dah fikir mase depan...tapi...



''kadang2 matlamat x menghalalkan care,alhamdulillah awak nak bertunang dengan die tahun depan,tapi jugak, kadang tu nafsu mengatasi akal,walaupun awak dikurniakan 9 akal,awak takkan tahu bile nafsu awak akan menonjolkan diri awak yang lagi 1 tu,diri awak yang mungkin didorong oleh kawan yang ke-3 tu,sebab tula Islam sangat menjage umat2nya,dan ade garis panduan kalau nak berpasangan,kalau nak kenal2 x pe,nak jumpe pon x pe,tapi pastikan la adenye orang yang akan menjage intan payung awak ni,dengan menyediakan orang yang ke-3 skali...''



hurmm...yela kak oi,''ishh akak tak payah sebok la pasal kitorang,kitorang tau la jage diri-sendiri'' ok fine,meh cni nak tanye 1 soalan cepu emas '' ok,kalau anak awak buat cmni,awak suke x?,awak dah bertungkus lumus jage die dari kecik,bagi die ape yang die nak,dan bagi die ape yang awak rase perlu,relakan die datang mesir untuk study medic at the same time suruh die blaja ilmu fardhu ain jugak,which saye rase itu yang mak ayah awak harapkan dari awak bile awak datang mesir,sebab semua orang tahu mesir ni tempat yang terbaik untuk cari ilmu2 agama kite ni n last2 biarkan sahaje die ber'dating' dengan pasangan die sedangkan orang lain tengah sibuk cari ilmu agama,n lengkapkan diri,supaya dapat jadi doctor yang tau jugak bidang agama kite ni,awak x rase rugi ke anak awak tu? sedangkan awak pun tahu ape target kite disini,dan ape yang akan jadi pada kite setelah mati...''



fuhh panas nih,haa kan dah keluar semua peluru berpandu,haishh memang x bole la nk lemah-lembut,kadang kene jugak bagi satu soalan cepu emas,bagi pikiaq skit...uikss kakak ni tetibe je serang aku,serangan bertubi2 tak bagi signal asap langsung,alamak malu da plak depan intan payungku ni,slalunye kalau muke die merah sebab die malu,tadi ber-ia2 cakap kat die suruh calm down,u can lean on me,skarang aku pulak yang terdiam tak tahu ape nak cakap,tetibe je cakap sal anak, kakak ni,aku belum lagi fikir bab2 tu,memang warge mansurah ni semua fikir kawin jela...fikir ke-depan sangat...alamak teringat plak ummi n abi kat rumah,uhuk2,sedey da plak,eh tapi takleh! control2 kene macho,erkk tapi ape nak balas kat kakak ni?



''iyer kak,insyaAllah kalau anak saye nanti mesti saye didik die dari awal lagi betul2 ye kak,kay lah kak,dah nak kat setengah jam kite berborak,kitorang dah penat,nak balik nak mandi nak makan n study,trima kasih la atas segala nasihat dan keprihatinan akak''sambil senyum tipis



dengan pasrah,senyum jela,cume harap2 die ingat la ape yg dihujahkan ni ''ini bukan dari saye,tapi mungkin ilham dariNya,yang mungkin masih sayangkan awak berdua lagi supaya tak terjebak dalam maksiat yang sedang awak lakukan,sy sebagai medium je untuk sampaikan ape yang betul,harapnye hidayah dari Dia x kan pernah putus untuk kamu berdue pergi dulu assalammualaikum''sambil memberikan sebuah senyuman pada cik adik molek didepan tu.wahhh lega dah pegi,huhh aku pun dah penat dah nak layan,nasib baik bagi jawapan yang agak bernas tadi,x de la malu sangat dengan intan payung ni,tapi...maybe betul jugak ape yang die cakap tuh,tapi x pela lambat lagi nak kawin n ade anak...


apabila seorang anak itu dilahirkan,dia diibaratkan sebagai sebuah kain putih,dan ibubapalah yang mencorakkannya,anak yang soleh/solehah akan datang juga dari bakanya yang soleh dan solehah,we can't expect our children to be a great person,or anak yang memberi sumbangan yang besar kepada masyarakat,jika kite sendiri yang tidak menjadi pemangkinnya,jika kite sendiri yang tidak mengorak langkah dahulu untuk menjadi seperti ape yang kite impikan bagi anak2 kite...


edisi kali ni macam bercerita pasal kawin(again) n mesti ramai yang masih lagi tidak memikirkannye,tapi it's a norm,suatu hari nanti kite juge akan menempuhi phase ni,so nak tak nak kenelah bersedia,kite juge akan memikirkan perkare ni,secare langsung atau tidak,dan kite juge akan memikirkan,bagaimane nak lahirkan anak yang baik,dan semue orang nak anak yang baik,x kirelah baik untuk tolong kite masak ke,baik untuk tolong kite beli barang ke,or baik cam ustaz or ustazah ke,but what we must know n be aware of,anak itu akan mengikuti jejak langkah ibubapanya,dan ape yang diperjuangkannye,so,we must try to be 'baik' lah if we want our generations to be 'baik'...;)...sekian,wassalam



''Islam itu tinggi,dan tiada yang lebih tinggi darinya''
p/s:mohon salah silap,jika terkasar bahasa...edisi kali ini sekadar peringatan,tiada kaitan antara yg hidup atau telah meninggal dunia:)

Wednesday, 24 February 2010

days in deutsch

As I have told you guys in the last post,we had had the opportunity to learn the days in german language.So here goes..

Heute ist...
Today is

Montag - Monday
Dienstag - Tuesday
Mittwoch - Wednesday
Donnerstag - Thursday
Freitag - Friday
Samstag - Saturday
Sonntag - Sunday

Some other vocabs that we learnt there,are..

ich liebe dich
i like you

ich hasse dich
i hate you

Flughafen - airport

zum Geburtstag viel Glück!
happy birthday

ausgang - exit

eingang - enter

danke schön - thank you

bitte schön - you are welcome

schwan - swan

schwain - pig

stein - stone

neu - neu

nur - only

schon - already

wald - forest

Hauptbahnhof - railway station

festung - fortress

winterferien - holiday

Deutschland - Germany

Bavaria - Bayern

skifahren - main ski

ich - i

well,thats all for now..do enjoy learning new language!
daaa..

Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain.
-anonymous-

Thursday, 18 February 2010



WINTERFERIEN IN DEUTSCHLANDS

(Winter Break in Germany)

“Ich bin schon mal Ski gefahren in Deutschlands”.Saya telah bermain ski di Jerman.

Itulah yang saya katakan pada sahabat-sahabat saya di sini apabila mereka bertanya bagaimana saya menghabiskan cuti musim sejuk pada kali ini.Seawal bulan Disember, saya dan tiga orang kawan telah pun memikirkan hendak ke mana pada cuti yang akan datang.Kami sepakat mengambil keputusan hendak ke negara yang letaknya di arah utara Mesir iaitu negara Jerman.

Negara Jerman mempunyai taburan penduduk seramai 82.5 juta orang dan mempunyai empat musim.Ia terletak di tengah-tengah Eropah dan dibentengi oleh North Sea dan Baltic Sea serta dikelilingi oleh negara Poland, Czech Republic, Austria, Switzerland, France, Luxemburg, Belgium, Netherlands dan Denmark.Bandar utama Jerman ialah Berlin yang terletak di bahagian utara negara ini.Jerman terkenal dengan teknologi engineering yang tinggi dalam pembikinan kereta serta mempunyai tempat-tempat bersejarah yang sangat menarik.Antara tokoh-tokoh dunia yang berasal dari Jerman ialah Hitler dan pemuzik terkenal iaitu Mozart.Tujuan utama kami ke sana sebenarnya untuk merasai pengalaman di musim sejuk di barat yang terkenal dengan saljinya yang tebal sambil menikmati keindahan panorama ciptaan tuhan.

Kami telah merancang perjalanan sebelum bertolak dan menganggarkan jumlah perbelanjaan untuk ke sana.Alhamdulillah tiket kami pada waktu itu berjumlah 2350 Pound Mesir dan telah kami tempah pada permulaan bulan Januari.

Seawal pukul 7 pagi,pada tanggal 8 Februari, kami bertolak ke lapangan terbang di Kaherah,Mesir.Perjalanan hanya mengambil masa lebih kurang 15 minit kerana kami telah pun bermalam di Penempatan Pelajar-pelajar Malaysia di Mesir(ARMA).Di lapangan terbang,kami terus mendaftarkan diri di kaunter beserta bagasi-bagasi kami.Kapal terbang Egypt Air yang kami naiki berlepas tepat pada waktunya iaitu pada jam 10.05 pagi.Kami sempat menikmati pemandangan yang menakjubkan di sepanjang perjalanan, di mana salji penuh menyeliputi gunung-ganang sejauh mata memandang.Hanya perkataan “Subhanallah” sahaja yang mampu diungkapkan.

unta-unta dari mesir

Tibanya kami di Munich(Munchen),kami dijemput oleh rakan-rakan kami yang belajar di sana iaitu Muhamad Anas(ketua kumpulan),Saidatul Aisha dan Shafiq Mansur di Flughafen Terminal 2.Aisha mengambil bidang electrical engineering,Shafiq mengambil bidang production technology manakala Anas melanjutkan pelajaran dalam bidang mechatronic engineering.Aisha ialah sahabat saya semasa menuntut di MRSM Langkawi dahulu.Mereka bertindak sebagai pemandu kami sepanjang di sana.Malang tak berbau,beg yang saya bawa dari Mesir pecah salah satu rodanya.Alhamdulillah ada musyrif yang ringan tangan menolong mengangkat beg tersebut.Kasihan barangkali.Syukran ya akhi.

Kami kemudian menaiki kereta api ke Hauptbahnhof (stesen kereta api) di Bandar Munchen.Jikalau sahabat-sahabat ingin menjimatkan wang eloklah berjalan dalam kumpulan berlima kerana harga tiket lebih murah jikalau berlima iaitu 28 Euro.Di sana, saya berjumpa dengan adik saya,Zul dan dua rakannya dari Jordan iaitu Hilmi dan Mohamad.Mereka telah pun menghabiskan seminggu lebih awal di Berlin sementara menunggu ketibaan saya dan kawan-kawan.Kami kemudiannya ke restoran KFC di Bandar Munchen untuk makan dan solat di sana kerana kesuntukan waktu.

Setelah makan,kami semua menaiki kereta api ke Frottmaning.Untuk pengetahuan kalian,pengangkutan utama di Jerman ialah bas dan kereta api.Pengangkutan awam ini sangat bagus kerana dapat mengurangkan pencemaran,menjimatkan wang serta sangat menepati masa.Sampainya kami di Frottmaning,kami dibawa ke stadium yang pernah menjadi salah satu destinasi World Cup iaitu ‘Allianz Arena’.Keistimewaan stadium ini ialah bentuknya yang seperti sarang burung dan warna yang boleh berubah-ubah dari masa ke semasa.Semasa kami di sana,warnanya ialah biru.Tetapi Aisha memberitahu kami bahawa warnanya boleh bertukar kepada merah dan putih.Kami tidak dapat lama di sana kerana mengejar kereta api yang terakhir yang bertolak semula ke Munchen Hauptbahnhof.

Kami selamat sampai semula ke Hauptbahnhof dan mengambil barang-barang yang telah kami simpan di loker sebelum bertolak ke rumah Aisha yang terletak di Deggendorf,salah satu kampung di Munchen.Kami bermalam di Deggendorf dan adik saya serta sahabat-sahabatnya menumpang di rumah Shafiq,salah seorang musyrif kami pada hari ini.Hari ini,saya sempat mempelajari sesetengah perkataan seperti danke schön(terima kasih),bitte schön(sama-sama),ausgang(keluar) dan eingang(masuk).

Keesokan harinya,kami menaiki kereta api pada pukul 9.17 pagi untuk ke tapak ski di Bayerischewald,Eisenstein yang terletak di sempadan Czech Republic.Kali ini kami diiringi oleh pelajar-pelajar yang telah pun berada 3 tahun di sana.Kami mengikuti mereka kerana mereka telah pun mempunyai pengalaman bermain ski sebelum ini serta untuk melicinkan lagi perjalanan program kami pada hari tersebut.Kos bermain ski di tempat ini ialah 36.50 Euro seorang untuk 2 jam.

bermain ski di Bayerischewald

Hari semakin gelap dan pada pukul 5.50 malam,kami bertolak pulang dari Hutan Simpan Bayern(Bayerischewald) ke Deggendorf.Malam itu,kami bertolak ke Ingolstadt dengan tujuan mengelak dari mengganggu Aisha yang akan menghadapi peperiksaan pada hari Khamis iaitu dua hari lagi.Di stesen yang terakhir,kami tertinggal kereta api disebabkan kelewatan ketibaan kereta api sebelumnya dari masa yang ditetapkan kerana ribut salji yang melanda.

Kami pun menyambung perjalanan ke Ingolstadt dengan menaiki teksi.Kami tidak perlu membayar apa-apa disebabkan kesalahan dari pihak syarikat kereta api.Oleh sebab kepenatan,kami tertidur sepanjang perjalanan ke sana,Saya dan sahabat-sahabat bertandang ke rumah Hazirah sahabat sepengajian Anas di Ingolstadt untuk bermalam di sana.Walaupun kami dalam keadaan mengantuk dan kepenatan,Hazirah tetap menyambut kami dengan ramah serta menyediakan tempat yang selesa untuk kami bermalam.

Hari Rabu,kami telah turun ke Salzburg,Austria.Hazirah tidak dapat mengikuti kami atas sebab-sebab tertentu.Dalam perjalanan,kumpulan kami bertambah ahlinya apabila sahabat Hazirah,Faiz yang menuntut di Prague,Czech Republic turut serta memeriahkan lagi perjalanan kami.Dia juga sedang melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan.

Di Salzburg,kami telah berjalan ke Festung Honnansalzburg iaitu kubu di kawasan tanah tinggi.Tiket untuk memasuki kubu ini berjumlah 9.60 Euro untuk satu kepala.Kota bersejarah ini mempunyai banyak artifak serta peninggalan yang menarik.Salah satu peralatan yang amat meninggalkan kesan ialah alat yang digunakan untuk menyiksa banduan-banduan di kota tersebut.Penjelasan dari Faiz cukup untuk menaikkan bulu roma pada siapa-siapa yang mendengarnya.

Di puncak ini kami sempat menikmati pemandangan Bandar Salzburg.Di kejauhan,Anas memberitahu kami boleh melihat Banjaran Alps.Namun,sayangnya,cuaca ketika itu sangat tidak mengizinkan disebabkan kabus yang menebal.Dalam perjalanan turun, kami sempat membeli sedikit cenderamata sebelum menaiki kereta kabel untuk turun semula ke dataran.

kami di hadapan muzium Mozart

Bandar Salzburg juga ialah tempat lahirnya ahli muzik terkenal,Wolfgang Amadeus Mozart.Kami hanya meninjau dari luar muzium yang didedikasikan kepada pemuzik tersebut.Sebelum pulang,kami sempat menikmati makanan laut di salah sebuah restoran di situ.Kebanyakan antara kami memesan ‘fish and chips’ kerana harganya yang paling berpatutan berbanding yang lain.Di sana kami solat sebelum meneruskan perjalanan.

Dalam perjalanan pulang,Azam salah seorang sahabat Anas mengikut kami pulang ke Ingolstadt.Kami menemuinya di Munchen Hauptbahnhof.Dia baru sahaja habis menduduki peperiksaan di Landshut dan berhasrat untuk menemani kami berjalan-jalan di Jerman.

Pada 11 Februari,awal pagi lagi kami telah keluar dari rumah menuju ke stesen bas berdekatan.Azfar teman serumah Anas turut serta bersama kami dalam perjalanan kami kali ini.Hari ini,kami akan pergi ke Frankfurt salah satu bandar besar di Jerman.Sebenarnya,kami ke sana kerana ingin menaiki ‘bullet train’ ataupun lebih dikenali di sini dengan nama Intercity Express(ICE).ICE hanya kami naiki dalam perjalanan pulang walaubagaimanapun kerana pakejnya yang lebih murah.Di Frankfurt,Cy Young yang menuntut di sana menyambut kami dengan girang dan membawa kami berjalan di sekitar bandar tersebut.

Kami merentasi jambatan walaupun dalam keadaan angin yang kuat dan sejuknya yang hingga ke tulang sumsum kerana mengenangkan kesungguhan Cy Young membawa kami berjalan-jalan.Kami dapat merakam banyak gambar semasa di sana dan mengetahui banyak cerita di sebalik Bandar Frankfurt.Selepas itu,kami singgah di kedai cenderamata dan masuk ke sebuah gedung beli belah,Mai Zan.Mai Zan amat menarik kerana reka bentuknya yang sangat moden dan unik.Selesai ‘window shopping’,kami menuju ke sebuah restoran yang dimiliki orang dari Pakistan.Di sana, kami menikmati nasi dan ayam tandoori.Kenyang menikmati makanan yang menyelerakan itu,kami ke rumah Cy Young untuk solat.

Kami sempat berkenalan dengan teman serumah Cy Young,Kak Syikin yang sudah pun dalam tahun akhir di Jerman.Kami berkongsi-kongsi cerita dan sangat gembira dapat berkenalan dengannya.Setelah itu,kami pun berangkat pulang ke Ingolstadt.Di Hauptbahnhof,kami pun akhirnya berpeluang menaiki ICE yang sangat kami nantikan.Kelajuannya yang maksimum yang dicapai sepanjang perjalanan kami ialah 200km/jam.Anas yang juga pertama kali menaiki ICE,memberitahu kami ICE ini mampu mencecah kelajuan yang lebih tinggi jikalau di luar musim sejuk.Kelajuan 200km/jam itu langsung tidak kami rasai kerana kecanggihan infrastrukturnya.

di dalam ICE dengan halaju 200km/jam

Esoknya,kami terlewat bangun dan berlari-lari ke stesen bas.Dalam perancangan kami, sepatutnya hari ini kami akan ke Prague.Namun,tiket yang kehabisan memaksa kami mengubah hala tuju ke Munchen.Hari ini,kami ditemani Anas ,Azam,Hazirah serta Faiz.Setibanya kami di Munchen pada pukul 10.08 pagi,kami berjalan kaki ke restoran Pakistan di sana.Restoran ini menyajikan makanan buffet berharga 6.95 Euro.Kami menghabiskan masa di sana sementara menunggu ikhwah habis mengerjakan Solat Jumaat.

Seusai solat,saya dan sahabat-sahabat menyambung perjalanan kami ke Muzium BMW(Bavarian Motor Works).Tiket untuk masuk ke muzium ini berharga 6 Euro.Kami dikehendaki untuk menyimpan barang-barang kami di loker sebelum masuk.Muzium BMW menceritakan sejarah permulaan syarikat tersebut serta menayang pelbagai jenis kenderaan seawal mulanya penubuhan syarikat tersebut.

model kereta batman di muzium BMW

di hadapan muzium BMW

Kami mempelajari teknologi disebalik pembikinan kereta-kereta dan melihat pelbagai jenis model kereta dan motosikal yang amat menarik perhatian.Terdapat 3 bangunan di situ yang mempamerkan kereta-kereta keluaran BMW.Puas mengambil gambar dan membeli cenderamata kami pun keluar dan menuju ke restoran KFC untuk mengalas perut.Pada jam 10.26 malam,kami pun bertolak pulang ke Ingolstadt.

Hari Sabtu keesokannya,kami berlari-lari lagi mengejar bas.Kali ini,Shafiq,Faiz dan pelajar-pelajar dari Jordan tertinggal bas kerana sangat mengambil enteng soal waktu.Kami bergegas menaiki kereta api kemudiannya ke Augsburg.Tujuan kami ke Augsburg ialah ingin membeli belah untuk keluarga buat kali terakhir.Sesetengah dari kami telah pun bertolak lebih awal kerana terlibat dalam acara sukan yang dianjurkan pelajar-pelajar Jerman di Augsburg.Tiba di Augsburg,kami disambut oleh Aisha dan 6 orang sahabatnya.4 daripadanya menuntut di Jerman, manakala dua orang daripada mereka ialah pelajar Tanta,Mesir.Dua daripadanya sahabat saya semasa menuntut di maktab dahulu,Ain dan Murni.

Kami ke rumah Saimah yang belajar di Augsburg kemudian untuk solat dan makan tengah hari serta bertemu semula dengan ikhwah sejam selepas itu.Bandar Augsburg tidaklah terlalu besar namun banyak bangunan pencakar langit yang tinggi dan cantik.Malam itu, kami makan di Restoran Onur,restoran Turki yang terletak di tengah-tengah Bandar Augsburg.Sebelum pulang,saya sempat berjumpa seorang lagi teman semasa di sekolah dahulu,Badzli.Sayang sekali saya tidak berpeluang berjumpa teman rapat saya Affiqah kerana dia telah pulang bercuti ke tanah air sebelum saya tiba di Jerman.

Pukul 8.45 malam,kami bertolak pulang ke Ingolstadt.Tragedi terjadi apabila Mohamad baru menyedari salah satu plastiknya yang mengandungi dua jersi tertinggal di stesen kereta api.Kami cuba menghubungi kawan dan menjejakinya kembali namun hampa.Kerugiannya dianggarkan RM500.Mohamad yang terkilan hanya mampu bersabar.

Destinasi kami pada keesokan harinya ialah Neuschwanstein.Kami menaiki kereta api dari Munchen ke Füssen. Füssen jauhnya ialah 2 jam perjalanan dari Bandar Munchen.Setibanya kami di Füssen,kami menaiki teksi untuk ke Neuschwanstein.Terdapat 2 istana di kawasan tersebut dan kami mengambil keputusan untuk memasuki salah satu sahaja.Tiket yang telah kami beli berharga 8 Euro seorang.Kami hanya mengambil gambar dan membeli cenderahati di istana tersebut sebelum melangkahkan kaki ke istana Neuschwanstein.

Neuschwanstein Castle

Kami menunggu giliran untuk menaiki kereta kuda kemudiannya kerana ketiadaan bas.Kereta kuda yang kami naiki itu dicaj 6 Euro sekepala.Oleh sebab kelewatan tiba di istana tersebut,kami pun terpaksa menunggu pembawa pelancong seterusnya sebelum boleh memasuki istana.Kata Hazirah,’neu’ ialah baru,’schwan’ ialah angsa dalam bahasa Jerman dan ‘stein’ ialah batu.Jadi tidak menghairankanlah apabila kami menjejakkan kaki ke sana,kami lihat banyak patung-patung angsa di dalam istana tersebut.Istana Neuschwanstein sempat diduduki oleh King Ludwig II hanya beberapa tahun sebelum mangkat.Kemangkatan raja ini dikatakan sebuah misteri kerana tiada siapa yang tahu sebabnya.Oleh kerana itu,istana itu dibiarkan dalam keadaan yang tidak sepenuhnya siap.Namun,reka bentuknya sangat cantik dan mengundang banyak pelancong ke sana.

di lereng bukit menuju ke istana

Sebelum keluar dari istana,kami menunaikan solat.Namun,hati terasa begitu tidak khusyuk apabila kami disergah oleh pengawal di situ dan diugut untuk memanggil pihak polis jika kami meneruskan perbuatan kami.Kami tidak mengendahkannya tetapi tuhan sahaja yang tahu perasaan kami pada waktu itu.Pukul 6.10 malam,kami bertolak pulang menaiki kereta api.

Di dalam kereta api,saya sempat mempelajari bahasa Jerman lagi iaitu,”ich liebe dich” yang bermaksud saya suka kamu.Saya juga diajar hari-hari dalam bahasa Jerman.Tiba di Ingolstadt,kami bertandang ke rumah Encik Che Ku Ihsan dan keluarganya.Beliau sedang mengambil phD di Jerman dalam bidang Automotif Engineering.Kami berkenalan dengan isteri beliau,Kak Hafiza dan berpeluang menikmati masakan Melayu di rumahnya.Saya dan rakan-rakan sangat gembira kerana berpeluang berjumpa dengan keluarga Melayu di Jerman dan berkesempatan bermain dengan anak mereka,Anas yang baru berusia 3 tahun.

Anas yang menangis ketika bergambar

Pulang dari rumah Abang Ihsan,kami melalui taman menghala ke rumah Hazirah.Di sana kami bermain-main dengan salji kerana itulah malam terakhir kami di sana sebelum pulang ke Mesir.Kami cuba membuat ‘snowman’ tapi tidak berjaya kerana salji di situ terlalu lembap.Setelah puas bermain, kami pun pulang ke rumah Hazirah dan menghabiskan malam kami di sana.

Hari terakhir kami di Jerman,kami bangun seawal 5 pagi untuk bersiap.Pada pukul 8.54 pagi,kami menaiki bas terawal untuk ke stesen kereta api.Kereta api bertolak pada pukul 9.11 pagi ke Munchen Hauptbahnhof.Di sana,kami membeli coklat-coklat untuk dibawa pulang ke Mesir.Kemudian kami pun meneruskan perjalanan menaiki kereta api ke Flughafen.

Sebelum mendaftarkan diri di kaunter,kami ke kaunter untuk menuntut wang yang telah kami habiskan untuk cukai.Barang-barang yang telah kami beli perlu ditunjuk beserta resit pembelian untuk memperoleh pulangan wang cukai tersebut.Setelah siap semuanya,kami mengucapkan selamat tinggal pada sahabat-sahabat yang telah meluangkan masa membawa kami berjalan-jalan sepanjang di Jerman.Kami pun melangkah dengan hati yang berat ke pintu masuk.Kapal terbang kami berlepas lewat sedikit dari waktu yang telah ditetapkan dan kami akhirnya selamat tiba kembali di Mesir pada jam 7.10 malam.Kos keseluruhan purata kami sepanjang lapan hari di sana ialah 300 Euro iaitu 2400 Pound Mesir.Kos ini mencangkupi pengangkutan,makan dan sedikit cenderamata.


Pengalaman di Jerman membuat saya berasa bersyukur kerana saya dapat melanjutkan pelajaran ke Mesir.Rakyat Jerman majoritinya terdiri daripada golongan ‘free thinker’ di mana mereka ini tidak memeluk sebarang agama.Sepanjang saya di Jerman,saya tidak berpeluang mendengar suara azan sebagaimana di Mesir yang senantiasa berkumandang dan di tiap-tiap tempat yang saya lawati,terdirinya banyak gereja dari pelbagai bentuk.Manakala masjid yang boleh dikatakan paling besar di Bayern terletak di Ingolstadt,hanya mampu menampung beberapa puluhan jemaah sahaja.Malahan solat perlu selalu dalam perjalanan sahaja kerana ketiadaan surau.Selain itu,makanan juga amat susah didapati kerana perlu diteliti setiap kandungannya.

Walaubagaimanapun,semangat rakan-rakan kami di sana patut dipuji kerana kesusahan mereka,mereka sangat gigih belajar,menghargai sesama sendiri dan sangat menjaga satu sama lain.Saya sendiri lihat ukhuwwah sesama mereka lebih erat berbanding sesetengah daripada kita di sini.Jadi sahabat-sahabat sekalian,nilai dan bandingkanlah betapa bertuahnya kalian di bumi Anbia’ ini berbanding di negara asing yang lain.Kepada sahabat-sahabat di Jerman,jazakumullahu khairon kathira atas segala pengorbanan masa dan tenaga yang telah kalian curahkan sepanjang masa kita bersama.Wallahua’lam.

bye2 Jerman,hye Egypt!!

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum semuaa...
menemui bloggers yg tetap setia melayari blog 'istimewa' ini..huhu..

huhm, after, i dunno how long ive been hiding in the silence..here i am again to share with u sum of my thoughts..sebenarnyer dah lamer takot nak menulis sbb sudah berkali2 dipesan bhw setiap apa yg kita tules akan dipertanggungjwbkan nnti. oh scary.

jadi sharing harini lepak2 ajer..bukan untuk siapa pon tetapi ditujukan khas buat ahli2 beit insyirah sendiri..haha..spesel untuk kamu semua..(which includes me,especially me!)

1stly, Alhamdulillah, terima kasih Tuhan, kerana telah memberikan kami peluang untuk samer2 duduk di bawah satu bumbung dgn tenang, dah masuk 3 tahun pon kami dipilih, untuk mempelajari ilmu medicine di bumi mesir ini..

huhm, sempena dgn skolah yg bakal buka nnti (ayat aper ni)
Rona ingin menyeru kita semua agar berusaha untuk rajen2kan diri pg ke kelas, tak kirelah kelas wajib ke, kelas takde attendance ke, kelas tuition ke..
knape Rona tules psl hal ini is bcoz, i am feeling so disapointed in myself for not being able to commit myself to my studies..terlalu banyak kelas2 yg diabaikan hanya kerana terpaksa bangun awal..sungguh kurang sopan..

knaper kene pg kelas?

untuk ibu bapa~ kalau2 raser mcm malas nak pg kelas, ape kater ingat2la kat parents yg susah payah cari duet berjuta2 nak tampung kiter py studies kat sini, yuran tu kan pg kat skolah, jadi pglah skolah..kalau raser tanak dgr lectures pon, gunelah segala kemudahan yg ader di skolah tu wpon sekadar duduk atas kerusi yg best tu..bukannyer segenih due parents kiter byr, tp beribu2..bygkan,bygkan,bygkan wajah mereka if they found out about us not taking serious about attending lectures and so on..lepas ni..saper tak pg kelas, report kat mak. oh tak boleh, salah anak, ibu yg menderita, patutkah?

untuk diri sendiri ~ huhm agak cliche di sini. diri sendiri lebih perlukan tido di pagi hari, bukannyer perjalanan mamai2 naek teksi, kan? knape la malas sgt nak pg kelas? tidurlah awal, spy kiter tak mngantuk and hence bosan dlm kelas kerana biler masuk kelas je ngantuk jadi kelas tu jadi mmg tak beneficial langsunglah..jgn jdkan mengantuk sbg alasan tanak pg kelas, tapi rectify that problem, sleep early, makan supplements! biler tak ngantuk dalam kelas, inshaALLAH mesti semangat jer nak pg kelas sbb bnde2 yg kit blaja tu sgt2lah interesting, kan? satu lagi, at least kalau kita dah pg kelas giller2, kalau last2 (nauzubillah) results kiter tak brape best, takdelah kiter raser bersalah sgt kan? ataupon, hati dah terlalu beku untuk raser bersalah pon? astaghfirullah. (talking bout myself).

untuk masyarakat dan negara ~ huhm. untuk berbaktilah. ha mcm sumer org suroh tu. ha yg dpt scholarship itu, lagila..pgla skolahhh..andalah harapan negara! yay!

untuk Tuhan ~ ini satu perkara yg paling susah sy nak huraikan sbb terlalu berat. kerana sesungguhnya kita semua ini telah Dia pilih untuk menuntut ilmu di sini. jauh2 diterbangkan, masakan kita tak pernah ada sayap, diajarkan bhs pertuturan amiyah, diramaikan dengan komuniti melayu supaya kita tak raser takot, diberikan nikmat makanan dan minuman yg halal tak seperti rakan2 dier negara laen, diberikan nyawa, denyutan nadi, dihidupkan satu hari lagi untuk menjalankan amanah itu. satu Amanah. and we betray that trust. istighfar2...setiap kali kita kembali tidur lepas subuh dan terlajak smpi terponteng, we betray the trust. setiap kali kita memilih untuk tgk movie sehingga tak sedarkan diri esoknye, we betray the trust. setiap kali kita memilih untuk sengaja meninggalkan lectures hanya kerana tuition lebih best, we betray the trust. setiap kali kita menginfluence kawan2 untuk sama2 ponteng (erk) we betray the trust. setiap kali kita mengeluh, kita merasa bosan dgn apa yg ditentukan, we...(no words to describe this.)

actually ader byk lagi sebab2 untuk kita pergi kelas.
tapi kalau sebab2 yang kita ubahsuai sendiri ( i alwayyysss do this) tu lebih byk dan lebih kukuh, jadi takpelah. jadilah diri kita yg sebenar, buatlah yg termampu. jgnlah terlampau extreme sgt pon..cumer bawak2la beringat yg kalau tiba2 kita mati, harap2 mati kita itu dlm amal soleh, bukannyer dlm perkara yg kita sendiri tahu adalah sia2.. nauzubillah.

Allahumma Sallimna,
semoga dikuatkan jiwa2 kita,
dipermudahkan segala urusan kita,
disucikan hati2 kita,
dikuatkan tubuh badan kita,
dirapatkan ukhuwwah antr kita,
diturunkan hidayah untuk kita,
dijauhkan bala drpd kita,
dijadikan Rasulullah tersenyum kepada kita,
dipaterikan cinta yg terhebat, teragung jauh dalam sanubari kita.

ameen.

alFatihah untuk 2nd term yg bakal menjelma.
one mansoura, one family!

Monday, 25 January 2010

sekularisme?

Tadi saya terbaca satu artikel yang menceritakan berkenaan dengan motivasi..Saya perolehi artikel ini bile meng'klik' hasil shoutout seorang sahabiah saya.Bila terbaca sampai ke satu pernyataan ini..saya menjadi bingung..

"Jikalau kita berjaya dalam kerjaya dan kewangan,kejayaan dalam kekeluargaan dan ibadah akan menyusul selepas itu.."

Apakah yang kalian fikirkan apabila terbaca pernyataan ini..Saya fikirkan jika saudara penulis itu seorang muslim,maka fikirannya mungkin telah diracuni sekularisme..kerana saya tidak tahu adakah penulis itu islam ataupun tidak..

Saya meng'skroll' dan mencari nama..

"nama macam islam"

"hmm..musykil2..."

Wahai kawan-kawan sekalian..Saya agak terkejut jikalau ada dikalangan sahabat2 saya menyokong dengan artikel ini..Tapi oleh kerana salah seorang sahabat saya meng'post'nye di shoutout..saya amat khuatir fikirannya diracuni juga..Isi artikel itu banyak membingungkan seseorang yang beragama islam apabila membacanya..

Sebagai umat islam,kita haruslah menjadikan islam itu teras dalam menjalani kehidupan seharian.Kejayaan di dunia itu memanglah penting..Tapi apa salahnya kita fokuskan matlamat kita untuk memperoleh kejayaan di dunia dan di akhirat..

Jikalau kita terlalu mengejar dunia..dan akhirat kita berciciran..bagaimanakah keadaaan kita di kampung akhirat kelak?Kita sendiri akan dipertanggungjawabkan dengan apa yang kita lakukan..Kita tidak boleh menuding jari menyalahkan 'boss' kita ke mengatakan..

"Boss banyak sangat bagi kerja sampai tak sempat saya nak solat"

Bolehkah kita bagi alasan begitu bila disoal oleh munkar nankir di dalam kubur tentang apa yang telah kita lakukan dengan solat dan ibadah kita?

Jikalau kita menginginkan kejayaan dunia yang dapat kita dukung..mengapa kita tidak mahu  kejayaan akhirat yang dapat kita junjung..?yang dapat menjamin kesejahteraan kita di akhirat sana..

Sesungguhnya rezeki kita tidak akan putus selama kita di dunia..Kita memang disuruh untuk berusaha untuk memperoleh apa yang kita hajati..tapi di pengakhirannya,kita hendaklah bertawakal mengharapkan apa yang terbaik akan dikurniakan kepada kita kerana qada' dan qadar itu telah tertulis di luh mahfuz.

Seperti yang kalian tahu,jikalau kita terlalu mengejar dunia..keberkatan kita dalam hidup akan hilang..kejayaan yang mungkin kita kecapi pun dirasakan seperti ada yang kurang..perasaan dalam diri penuh dengan gundah gulana dan sentiasa ada rasa tidak puas dengan apa yang ada..Syaitan begitu banyak cara yang halus dalam menghasut kita agar kita jauh daripada keredhaan Allah S.W.T..

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:
 “ Sesungguhnya roh al-Qudus telah datang kepada aku memberitahu bahawa seseorang itu tidak akan mati selagi tidak sempurna rezeki Allah S.W.T. kepadanya. Maka takutlah kepada Allah S.W.T. dan berusahalah dengan baik; dan lambatnya datang sesuatu rezeki itu janganlah menjadi pendorong kepada kamu untuk melakukan usaha mencari rezeki berbentuk maksiat kerana sesungguhnya rezeki Allah S.W.T. tidak akan dapat diperolehi melainkan dengan cara ketaatan.”

Jadi kita perlulah mencuba sedaya upaya sebagai umat islam untuk mengimbangi urusan di dunia dan di akhirat..Urusan di dunia perlu ada usahanya dan di akhirat pun jangan sesekali ditinggalkan..Dan untuk memperoleh kejayaan itu,kita perlu berubah..

Pepatah inggeris ada mengatakan..

"If you always do what you've always done, you'll always get what you always got, and you'll always feel what you always felt"

Kita akan hanya dapat memperoleh kejayaan itu jikalau kita mengubah apa yang selalu menyebabkan kita gagal..kerana jikalau kita tidak mengubah kehidupan kita kepada yang lebih baik,hidup kita tidak akan menjadi lebih bahagia dan selesa..Ia akan kekal seperti apa yang selalu kita rasakan..

Selepas kita puas berusaha itu..bertawakallah dengan penuh mengharap agar doa kita diterima oleh-Nya..Barakallahuli walakum..


Wallahu a'lam..

p/s: banyak membaca memang dituntut agama..tapi kita perlu tahu isi bacaan itu bertepatan syariat dan kandungannya benar ataupun tidak..renung-renungkanlah..

Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain.
-anonymous-

Sunday, 24 January 2010

lelaki idaman saya adalah..

Lelaki idaman saya adalah…

Seorang lelaki yang beriman…
Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah…
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam…
Yang sentiasa haus dengan ilmu…
Yang sentiasa dahaga akan pahala…
Yang solatnya adalah maruah dirinya…
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar…
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu…
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah…

Lelaki idaman saya adalah…

Lelaki yang menjaga tuturkatanya…
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya…
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya…
Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang…
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang…

Lelaki idaman saya adalah…

Lelaki yang menghormati ibunya…
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga…
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam…
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan…
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat…

Lelaki idaman saya…

Sentiasa bersedia untuk menjadi imam…
Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah…
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara…
Yang menjaga matanya dari berbelanja…
Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya…

Lelaki idaman saya…

Tidak pernah membazirkan masa…
Matanya kepenatan kerana penat membaca…
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir…
Tidurnya lena dengan cahaya keimanan…
Bangunnya subuh penuh kecergasan…
Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan…

Lelaki idaman saya…

Sentiasa mengingati mati…
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat…
Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga…
Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik…
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian…

Lelaki idaman saya adalah…

Lelaki yang tidak terpesona dengan buaian dunia…
Kerana dia mengimpikan syurga…
Di situlah rumah idamannya…
Dan dia ingin membawa saya bersama…

Nobody trips over mountains. It is the small pebble that causes you to stumble. Pass all the pebbles in your path and you will find you have crossed the mountain.
-anonymous-

mp3 pLayeR

HYE!!!!